Ons gebouw
Korte historie van Spijkenisse en de Christelijke Gereformeerde Kerk
In de laatste eeuwen voor het begin van onze jaartelling werd het moerasgebied van het latere dorp Spijkenisse en omgeving enigszins begaanbaar en bewoonbaar. Ongeveer in het jaar 1200 is men begonnen woongronden te beschermen door het ontwerpen van rondgaande dijkjes van ongeveer één meter hoog. De oudste archieven waar over een dijkdorp “Spykenisse” gesproken wordt stammen uit 1231 en 1235. De Dorpskerk van Spijkenisse is in gedeelten gebouwd. Rond 1300 is men met de bouw begonnen, die in 1500 voltooid was. Een kerk die de Reformatie heeft meegemaakt. Dit is nu Hervormde Kerk binnen de Protestantse Kerk in Nederland.
Op Voorne en Putten is de Afscheiding van 1834 ook niet onbekend gebleven. In Zuidland was al vroeg een kerk van de Afscheiding. In het jaar 1932 trad de afgescheiden kerk in Zuidland toe tot de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Mensen uit de naburige dorpen gingen in Zuidland naar de kerk.
In 1959 blijkt er ook in Spijkenisse behoefte te bestaan aan een kerk die behoort tot de CGK. Het meest voor de hand lag het samengaan met de Christelijke Gereformeerde Kerk van Zuidland. De reden om zelfstandige Christelijke Gereformeerde kerkdiensten te gaan houden was dat er al een aantal mensen uit Spijkenisse in Zuidland naar de kerk gingen en dat het dorp Spijkenisse toen al ging uitbreiden. Dit had tot gevolg dat er meer mensen in Spijkenisse kwamen wonen. Die gingen dan in Zuidland naar de kerk. Bij gunstige weersomstandigheden gaf de reis van Spijkenisse naar Zuidland (ongeveer 8 km.) geen noemenswaardige problemen. De kerkgang werd doorgaans per fiets ondernomen. Echter de weersomstandigheden zijn in ons land nu eenmaal meer ongunstig dan gunstig te noemen om tweemaal per zondag die fietstocht te ondernemen. De moeilijkheden van het kerken in Zuidland en de behoefte om in Spijkenisse een kerkelijk leven te organiseren werd ook door de kerkenraad van Zuidland onderkend.